
|
Takáto japonská čajová kanvička nám pripomínala malého vtáčika v dlani. Aj
hriala nás rovnako. Slúži na prípravu kvalitných listových alebo
lámaných japoských čajov (Gyokuro, Senča, Banča, Konača...). Je veľmi praktická,
vhodná na prípravu viacnálevových čajov aj pre niekoľko hostí, hoci nie je veľmi veľká.
V Japonsku v takejto kanvičke >>>
|
 |
Vôňa čaju inšpirovala autorov mnohých
kníh, ale o nepálskych čajoch sa toho doteraz veľa nenapísalo. Zostávajú tajomné
ako samotná krajina pod Himalájami. Hoci indické čaje dopestované na vysokohorských
plantážach v neďalekom Dárdžilingu patria medzi najslávnejšie na svete a znalci
čaju sú ochotní za najlepšie z nich zaplatiť nevídané sumy >>> |
 |
Jarný
zber 1st Flush:
Keď skončí v Himalájach zima a posledné
mierne prehánky zmáčajú pučiace mladé lístky čajových kríčkov, začína sa
jarný zber. Trvá od konca februára do polovice apríla. Kríčky sú oddýchnuté a z
ich lístkov sa pripravuje ľahký svetlý čaj zlatistej farby a delikátnej vône. Je
jemný, a preto je veľmi vhodný >>> |
 |
Najlepšie
nepálske čajové plantáže sa nachádzajú na juhozápadných svahoch legendárnej
Kančendžengy v tesnej blízkosti slávnych čajových plantáží v indickom
Dárdžilingu. Oproti nim majú momentálne niekoľko výhod. Plantáže v Dárdžilingu
zostarli a prišiel čas vysádzať nové čajové kríčky, ktoré prinesú prvú bohatú
úrodu čajových lístkov až po niekoľkých >>> |
 |
Himalájske
čaje dopestované v čistom prostredí veľhôr, ktorých lístočky majú dostatok času
na dokonalé vyzretie a rozvoj liečivých silíc, pôsobia na telo človeka po každej
stránke blahodarne.
Spomeňme si aspoň niektoré z ich >>> |
 |
Čaj Pchu-er je naozaj veľmi
špecifický a s inými čajmi ťažko
zameniteľný najmä vďaka svojej čudnej zemitej, až zatuchlej chuti. Tak prečo sa
teší takej obľube už temer dvetisíc
rokov a záujem oň zo dňa na deň rastie? Prečo sa mu dnes venuje toľko pozornosti a
ľudia, ktorí chcú byť svieži, krásni a zdraví, si ho spolu so zelenými čajmi
zaraďujú >>> |
 |
PESTROSŤ DRUHOV ČAJU PCHU-ER Sypaný čaj
Pchu-er má lístočky zemitej hnedošedej farby a vôňu pripomínajúcu jarnú
oráčinu. Je vhodný na rôzne kúry.
Pripravíme si ho zaliatím kopcovitej
lyžičky čaju asi 3 dcl vriacej vody a lúhovaním 5 minút.
Zaujímavý je aj druhý nálev -
čajové lístočky skôr, ako vychladnú, zalejeme ešte raz vriacou vodou a
>>> |
 |
Nuo-šan
Pchu-er
Pre začiatok je vhodné vyskúšať
sypané listové typy čaju Pchu-er, napríklad z hôr Nuo-šan, ktoré sú jemnejšej
chuti, ako čaje lisované. Je to najlepší spôsob, ako si nájsť cestu k jedinečnej a
veľmi špecifickej chuti čaju Pchu-er. Vhodné je i niekoľkonásobné lúhovanie čaj
>>> |

|
Pod hradbou Himalájí dozrievajú vo vysokých
nadmorských výškach a čistom vzduchu čaje mimoriadnej kvality. K najznámejším a
najkvalitnejším pestovateľským oblastiam patrí indický Dárdžiling (Darjeeling)
ležiaci na severe Indie v západnom Bengálsku pod treťou najvyššou horou sveta,
nádhernou Kančendžengou (8586 m) >>> |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|